sernik z piernikową nutą
Wesołych Świąt kochani :)
wczoraj na nic czasu nie miałam, ale krzątanie po kuchni miałam sporo. Najważniejsze, że wszystkiego wystarczyło, a w zasadzie nawet jak zawsze jedzenia pozostało do Sywlwestra.
Dlateog dzisiaj na spokojnie, na ten pierwszy (a jak w domu zawsze się śmiejemy drugi) dzień świąt zapraszam na świąteczny serniczek. Może jeszcze komuś ser zalega w lodówce :)
Składniki:
kruche ciasto czekoladowe
- 200 g mąki pszennej
- 15 g kako
- 5 g przyprawy do piernika
- 75 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 150 g margaryny
- 1 żółtko
spód piernikowy
- 180 g margranyny
- 140 g czekolady deserowej
- 100 g miodu
- 15 g przyprawy do piernika
- 4 jaja
- 40 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 125 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 10 g proszku do pieczenia
masa serowa
- 1 kg twarogu na serniki
- 150 g cukru
- 50 g miękkiej margaryny
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 40 g cudyniu wailiowego w proszku
- 200 ml mleka (lub śmietanki)
- 4 jaja
Przygotowanie:
kruche ciasto
- mąkę i kakao przesiewamy do dużej miski
- dodajemy przyprawę do piernika, cukier i cukier waniliowy oraz margarynę
- wszystkie składniki wyrabiamy przy pomocy miksera (Thermomix czas 2 min / obr Interwał)
- w trakcie wyrabiania dodajemy żółtko
- kiedy składniki się połączą, ciasto formujemy w wałek, który owijamy folią i wstawiamy do zamrażalnika na ok 40-50 min
spód piernikowy
- w granku na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, czekoladę i miód co chwila mieszając
- następnie dodajemy przyprawę do piernika i dokładnie mieszamy
- calość moćno podgrzewamy (ok 60-70 st) ale nie zagotowujemy
- następnie zestawiamy z ognia i studzimy do temp 30-35 st
- ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę
- mąkę tortową, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i łączymy z jajeczną masą i przstudzoną czekoladową
- całość wlewamy do foremy posmarowanej niewielką ilością margaryny i oprószoną mąką
- pieczemy w temp 160 st (z termoobiegiem) przez 18-20 min
- upieczone ciasto studzimy, po czym za pomocą ostrego noża skrawamy górną warstwę, która posłuży nam jako posypka do masy serowej
masa serowa
- do naczynia miksera wkładamy twaróg sernikowy, dodajemy cukier, margarynę, cukier waniliowy oraz budyń
- wszystkie składniki mieszamy za pomocą miksera (Thermomix czas 2-3 min ? obr 4-5)
- podczas mieszania stopniowo dodaejmy mleko
- kiedy składniki się połączą dodajemy stopniowo po 1 jajku, mieszamy do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji
- gotową masę równomiernie rozprowadzamy na piernikowym spodzie
- na tarce ścieramy do miseczki wcześniej odkrojony wierzch spodu piernikowego
- kruche ciasto wyciągamy z zamrażalnika i za pomocą tarki ścieramy na grubych oczkach lub tniemy w paski i posypujemy wierzch sernika
- ostatnią część startego czekoladowego ciasta łączymy z okruchami spodu piernikowego, mieszamy i również posypujemy wierzch ciasta
- ciasto władamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy ok 50 min
- sernik studzimy przy ichulonych drzwiczkach piekarnika przez ok 20 min
- przestudzony sernik możemy posypać cukrem pudrem.
Sernik ma niesamowity świąteczny zapach i smak. Idealne na ten czas.
Miśka oczywiście pomaga jak może - nawet mówiąc "kocham ciasto" i niewiele zastanawiając się całując je siarczyście :)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)