ryżotto z brukselką i cukinią
Brukselka już trochę czekała w lodówce na swoją kolej. Martwiłam się, że coś jej się stanie, że nagle sama wyjdzie z niej nie pytając mnie o zdanie. Miało być kaszotto, ale nagle kaszy gryczanej też brak, a to właśnie na nią miałam ochotę. I tak powstało ryżotto, bo ryż jakoś zawsze w domu jest.
Składniki:
- woreczek ryżu - 100 g
- 2 małe cukinie
- kilka brukselek
- 1 mała cebula
- łyżeczka oregano lub bazylii - ja mam zmieszane oba zioła
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni
- cukinię kroimy w talarki lub jeszcze w pół i dodajemy do cebuli
- brukselkę kroimy w pół, usuwamy głąba i dodajemy na patelnię
- wszystko podsmażamy przez kilka minut od czasu do czasu mieszając
- dodajemy ryż i zalewamy wodą (w proporcji 1:2 ryżu do wody)
- dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i przykrywamy
- gotujemy do momentu wchłonięcia całej wody przez ryż - od czasu do czasu mieszając
Smakuje wyśmienicie na ciepło jak i na zimno :)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)