chili con carne
Jedno z tych dań, które w domu lubimy bardzo. Szczególnie za to, że jest do wykorzystania pod wieloma postaciami. Można je zjeść z ryżem lub chlebem pita. Można równie dobrze zapiec w tortilli, jak również dodając więcej sosu pomidorowego zamienić do w zupę meksykańską. kto by tak nie chciał :) Jedno danie, a tyle możliwości.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- cebula
- puszka kukurydzy
- puszka fasoli (czerwona, biała) - u nas pół na pół
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 opakowanie pomidorów bez skórki
- przyprawy - meksykańska, papryka słodka, papryka ostra, pieprz, chili, oregano, pieprz i sól
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
- cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku
- dodajemy posiekany czosnek i oregano - krótko podsmażamy
- dodajemy mięso mielone, które od razu częściowo doprawiamy (pieprzem, papryką i solą)
- smażymy do momentu aż mięso będzie gotowe (nie będzie surowe)
- dolewamy pomidory z puszki i pozostałe przyprawy do smaku - dusimy przez 10-15 min
- paprykę kroimy w kostkę - dodajemy do garnka i dusimy kolejne 5 minut
- na koniec dodajemy odsączoną fasolę i krótko dusimy
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)