zupa z cukinii
Ponieważ otrzymuję teraz dostawy warzyw prosto z ogródka, nie wiedziałam już na co wykorzystać cukinię. Nigdy nie jadłam zupy z cukinii, więc postanowiłam wykorzystać przepis z książki z przepisami dołączonej do Multicookera. Zupę można przygotować oczywiście w tradycyjnej formie (znaczy się na "gazie").
Składniki:
Składniki:
- 640 ml wywaru warzywnego
- 600 g cukinii pokrojonej w kostkę - wyszła jedna średnia cukinia
- 1 średnia cebula pokrojona w plastry
- 1 ząbek czosnku - rozgnieciony
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka jogurtu naturalnego - dałam grecki
- sól i pieprz do smaku
dodatkowo osobiście dodałam
- 3 małe ziemniaki pokrojone w kostkę
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- ziele angielskie i liść laurowy
Przygotowanie:
na multicookera
- umieścić wszystkie warzywa w misie urządzenia + oliwę
- nacisnąć MENU i ustawić program FRY, COOKING TIME 10 min -> START
- nie należy zamykać naczynia - od czasu do czasu wymieszać warzywa
- dodać bulion oraz przyprawy (tutaj dodałam również ziemniaki)
- ustawić program na STEW/ COOKING TIME 15 min - zamknąć pokrywkę
- po tym czasie dodać jogurt i wymieszać
tradycyjnie
- warzywa + oliwę umieścić w garnku i przez ok 10 min podsmażać aż warzywa zmiękną
- dodać bulion i przyprawy
- gotować przez ok 15 min
- dodać jogurt i wymieszać :)
Zupa wyszła przepyszna - nie wyszła kremowa ale właśnie na taką miałam ochotę - żebym mogła poczuć warzywa a nie zjeść papkę (tak tym razem)
Pewnie jakbym mocniej mieszała przy podsmażaniu to by się zrobiła papka ;)
Smacznego !
Cukinię uwielbiam, więc i zupa musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuń