bananowy chlebek
Z małym poślizgiem ale jest :)
Kiedy kupiłam ostatni nr "życia na gorąco" (tak jest jak człowiek dużo leży i nie ma głowy do innej literatury : ) ) ucieszyłam się jak znalazłam przepis na bananowy chlebek. A kilka bananów patrzyło już na mnie błagalnie "zjedz mnie" :p
Składniki: obok podaję moje modyfikacje
Kiedy kupiłam ostatni nr "życia na gorąco" (tak jest jak człowiek dużo leży i nie ma głowy do innej literatury : ) ) ucieszyłam się jak znalazłam przepis na bananowy chlebek. A kilka bananów patrzyło już na mnie błagalnie "zjedz mnie" :p
Składniki: obok podaję moje modyfikacje
- 1 szklanka mąki pszennej razowej - ja dałam zwykłą mąkę
- 3/4 szklanki mąki żytniej razowej - ja dałam zwykłą mąkę
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej - nie dałam, gałka mi się schowała
- 1/4 szklanki brązowego cukru - dałam niestety zwykły
- 2-3 suszone figi - nie dałam
- 1/2 szklanki orzechów - dałam płatki migdałów
- 2 jaja
- 1/3 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki miodu
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 dojrzałe banany
- mąkę przesiać, dodać wszystkie suche składniki
- w drugiej misce rozgnieść banany, do której dodać wszystkie mokre składniki
- połączyć mokre składniki z suchymi
- przelać do formy i piec ok 1 h w temp 165 st
Smacznego !
miód sztuczny czy naturalny ???
OdpowiedzUsuńja mam w domy tylko naturalny ;)
Usuń