ciasteczka owsiane
Jedziemy na wycieczkę, bierzemy misia w teczkę :)
Tak tak - chyba pierwszy raz jedziemy na majówkę. Bardzo krótką bo tylko na jedną noc, ale liczy się że :)
Dlatego na drogę postanowiłam przygotować ciasteczka owsiane - inspirowane owsianą krainą
Składniki:
Przygotowanie: (za owsiankowo z moją lekką modyfikacją)
Smacznego !
Tak tak - chyba pierwszy raz jedziemy na majówkę. Bardzo krótką bo tylko na jedną noc, ale liczy się że :)
Dlatego na drogę postanowiłam przygotować ciasteczka owsiane - inspirowane owsianą krainą
Składniki:
- 110 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru (dałam po 50 g białego i brązowego)
- 1 lub 2 łyżki miodu (dałam 1 dużą)
- 1 jajko
- 200 g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- garść słonecznika
- 50 g płatków owsianych
- 30 g orzechów włoskich, drobno posiekanych (dałam kilka garści)
- 30 g czekolady (miałam jeszcze 4 jajka czekoladowe z wielkanocy)
Przygotowanie: (za owsiankowo z moją lekką modyfikacją)
- Masło z cukrem ucieram w misce aż do uzyskania jednolitej masy.
- Dodaję jajko i miód. Znowu ucieram.
- Dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia oraz płatkami owsianymi.
- Dorzucam słonecznik, orzechy i czekoladę. Mieszam wszystko dokładnie.
- Powinno powstać bardzo gęste, lepkie ciasto.
- Ciasto zwijam w rulon, wkładam do folii spożywczej, i daję do lodówki na mniej więcej godzinę.
- Po upływie godziny wykładam papierem do pieczenia dwie duże blachy, wkładam je do piekarnika i rozgrzewam go do ok. 180 stopni (warto zostawić w nim blachy na dłuższy czas, żeby się porządnie nagrzały).
- Wyjmuję ciasto z lodówki. Odwijam folię i kroję ciasto w plastry o grubości ok. 1 cm lub trochę cieńsze. Plastry ciasta rozkładam na podgrzanych blachach i lekko rozgniatam. Staram się przy tym zachować spory odstęp między ciastkami, bo urosną podczas pieczenia.
- Piekę w temperaturze 170 stopni około 20 minut, aż ciastka się zezłocą.
- Po wyjęciu z piekarnika czekam aż przestygną.
Smacznego !
dawno nie piekłam żadnych ciasteczek, a takie owsiane nie dość że smaczne to jeszcze zdrowe
OdpowiedzUsuńAga polecam - może nie są w 100 % mega zdrowe (no bo masło, cukier i mąka - ale fantastycznie zastępują drugie śniadanie :) są przepyszne
Usuń