krokiety ziemniaczane
Chyba w każdym domu zdarza się ugotować za dużo ziemniaków na obiad. Zazwyczaj podgrzewałam po prostu na patelni i takie też były dobre. Jednak tym razem czas spróbować czegoś nowego. Od dawna chodziły za mną krokiety ziemniaczane. Takie najzwyklejsze, bez żadnych dodatków na pierwszy raz. I już wiemy, że wpisują się w nasze ulubione dania. Są mega chrupiące i idealne jako samotne danie lub jako dodatek do mięs czy ryb. Wystarczy tylko ugotować trochę za dużo ziemniaków ;)
Nie było potrzeby dodatkowo doprawiać - ziemniaki były solone z koperkiem :)
Składniki:
- ugotowane ziemniaki (ok 0,5 kg)
- 1 jajo
- ok 3 łyżek mąki
- bułka tarta
Przygotowanie:
- ziemniaki rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków - ostudzić (lub mieć już ostudzone ;))
- dodać jajko i mąkę - dokładnie wszystko wymieszać (Thermomix czas 30 s/obr 5-6)
- gdy będzie taka potrzeba dodać jeszcze mąki
- formować krokiety i obtaczać w bułce tartej
- smażyć na rozgrzanej patelni na oleju aż do zarumienienia
Smacznego !
Akurat wczoraj nagotowałem więcej ziemniaków, żeby zrobić kopytka, ale ten przepis bardziej mi się spodobał!
OdpowiedzUsuńCieszę się bo warto spróbować. Daj znać jak poszło :)
UsuńPozdrawiam :)
kiedys robiłam i dotego sos pieczarkowy niebo w g
OdpowiedzUsuńSpróbowałam tego przepisu, ale w nieco podrasowanej formie. Do ziemniaków dodałam jeszcze posiekany koperek, pietruszkę i curry. Niektóre placuszki wypełniłam farszem z pieczarek, pora i cebulki. Wyszły wyśmienite! Nie byłabym sobą, gdybym nie zmieniła przepisu!
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że rzeczywiście w takiej sytuacji bardzo dobrym rozwiązaniem będzie wybór diety pudełkowej z dowozem do domu. Tutaj https://www.lightbox.pl/catering-dietetyczny-krakow masz świetną firme z Krakowa, która zajmuje się świadczeniem takich usług, i moim zdaniem na prawdę warto z nich skorzystać
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń