gulasz z szynki z dynią
Sezon na rozgrzewające dania uważam za rozpoczęty. A że drugim w kolejności jest sezon na dynię, lub można powiedzieć zamiennym stąd pomysł na gulasz z dynią w jednej z głównych ról. Nie wiem czy nie jestem jedyną fanką tego gulaszu w swoim domu, ale co tam. Jak dla mnie jest on przepyszny, bardzo aromatyczny i idealny na jesienną słotę. Można podać go z ryżem, makaronem czy po prostu z ziemniakami - chociaż jak dla mnie ryż wygrywa.
Składniki:
- 100 g szynki pokrojonej w paski
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża marchewka
- 1/2 niedużej dyni
- 1 łyżeczka pasty curry
- 1 łyżeczka śmietany
- przyprawy - sól, curry, czosnek granulowany, papryka
- olej kokosowy
- woda
Przygotowanie:
- pokrój cebulę i czosnek w piórka lub kostkę i podsmaż na łyżeczce oleju
- dodaj do tego szynkę i dopraw do smaku - smaż przez ok 10-15 min
- marchew i dynię pokrój w kostkę i dodaj do szynki - podsmaż ok 5-10 min
- dodaj wodę oraz pastę curry tak, aby pokryła warzywa i mięso i duś przez ok 30 min
- pod sam koniec dodaj śmietanę
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)