pączki serowe, które miały być oponkami
Tłusty czwartek tuż tuż i kolejne pomysły ci by tu zrobić przychodzą. Tym razem w związku z tym, że ser w wiaderku w lodówce siedział powstał pomysł na serowe oponki, które stały się pączusiami :) zwykle lenistwo spowodowało brak dziurek 😉
Przepis pochodzi ze strony Małej Cukierenki.
Oczywiście jak dla mnie najlepsze tego samego dnia.
Przepis pochodzi ze strony Małej Cukierenki.
Oczywiście jak dla mnie najlepsze tego samego dnia.
Składniki:
- 500 g mąki
- 450 g twarogu
- 2 jaja
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka miękkiego masła
- 3 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki wódki lub spirytusu (niestety nie miałam, a składnik podawany przy każdych pączkach, chyba czas zakupić)
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- mąkę przesiać na stolnicę, dodać sodę i proszek do pieczenia i wymieszać
- zrobić wgłębienie po środku i dodać resztę składników
- zagnieść ciasto podsypując mąką tak aby się nie kleiło
- gładkie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5 mm
- wycinamy kółka i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor
- usmażone pączki odsączamy na papierze
- gdy ostygną możemy udekorować cukrem pudrem
Smacznego!
ale urocze:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń