tofu z brokułami
Jedną z moich ulubionych sałatek jest sałatka z brokułem i fetą. Tymczasem postanowiłam trochę zmodyfikować przepis, żeby każdy mógł ją skosztować. Moim zdaniem tofu akurat w tej wersji musi być wędzone bo dodaje takiego specyficznego smaczka i nie trzeba dodatkowo doprawiać. Do tego dodać jeszcze prażony słonecznik i sos sojowy i sałatka idealna na takie upały.
Składniki:
- 1/2 brokuła czyli ok 250 g
- 1/2 opakowania tofu wędzonego
- 1 łyżka prażonego słonecznika
- kilka łyżek kukurydzy (w zależności od upodobań)
- 1-2 łyżeczki sosu sojowego
- brokuła podzielić na mniejsze różyczki i wrzucić na chwilę do wrzątku - ma być dosłownie sparzony żeby jeszcze był chrupiący
- tofu pokroić w kostkę
- słonecznik przyprażyć na gorącej patelni
- do miski wrzucić tofu, brokuła, kukurydzę i słonecznik, skropić sosem sojowym i dokładnie wymieszać
Smacznego !
A wiesz... spróbuję 😍
OdpowiedzUsuńA próbuj 😊
Usuń