Zakwas na żurek
Jeśli jeszcze nie nastawiliście zakwasu na żurek wielkanocny, to właśnie jest ten czas. Co prawda wystarczą niby tylko 3 dni ale polecam min 5. Ja swój nastawiam właśnie dzisiaj i będzie idealny na niedzielę. Tak niewiele potrzeba, a ten wyjątkowy dzień będziemy mieli zdrowy i przepyszny żurek.
Składniki:
- szklanka mąki na żurek ( lub żytniej)
- 3 szklanki ciepłej wody
- 3 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- 3 ząbki czosnku
- 5 kuleczek pieprzu
Przygotowanie:
- do słoika wkładamy mąkę i zalewamy połową wody, dokładnie mieszamy
- dodajemy pozostałe składniki i ponownie mieszamy
- odstawiamy w ciepłe miejsce codziennie mieszając
Delektujemy się pysznym żurkiem na Wielkanoc 🐣🐣🐣🐣
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)