Zakwas na żurek

Jeśli jeszcze nie nastawiliście zakwasu na żurek wielkanocny,  to właśnie jest ten czas.  Co prawda wystarczą niby tylko 3 dni ale polecam min 5. Ja swój nastawiam właśnie dzisiaj i będzie idealny na niedzielę.  Tak niewiele potrzeba, a ten wyjątkowy dzień będziemy mieli zdrowy i przepyszny żurek.  



Składniki:
  • szklanka mąki na żurek ( lub żytniej)
  • 3 szklanki ciepłej wody
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 kuleczek pieprzu

Przygotowanie:
  • do słoika wkładamy mąkę i zalewamy połową wody,  dokładnie mieszamy
  • dodajemy pozostałe składniki i ponownie mieszamy
  • odstawiamy w ciepłe miejsce codziennie mieszając

Delektujemy się pysznym żurkiem na Wielkanoc 🐣🐣🐣🐣



Smacznego !

Komentarze

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)