czekoladowe ciasto z cukinią
Oj cukinia obrodziła nam w tym roku. Leczo co prawda nie może się znudzić, ale ile można :) Dlatego jak tylko znalazłam ten przepis na moich wypiekach wiedziałam, że musi być dobre. Potwierdziło się - znikało bardzo szybko, gdziekolwiek się pojawiło. A robi się bardzo szybko więc polecam tym bardziej.
Składniki:
- 115 g masła
- 250 g cukru - w oryginale jest drobny, ja dałam zwykły
- 125 ml oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 2 duże jaja
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany bądź jogurtu naturalnego - w moim przypadku śmietana
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g kakao
- 2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii - wychodzi mniej więcej 350 g
- 60 g posiekanej czekolady - u nas dwa zające (tak tak ostały się jeszcze jakieś ;) )
Przygotowanie:
- mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną przesiać i odstawić
- masło i cukier ucierać do powstania puszystej masy
- dodawać pojedynczo jaja cały czas ucierając do połączenia się składników
- stopniowo dodawać olej, następnie wanilię - cały czas mieszając
- do mokrej masy dodać wymieszane suche składniki z kwaśną śmietaną - podzielić na tury delikatnie mieszając tylko do połączenia składników
- dodać startą cukinię i czekoladę i delikatnie wymieszać
- formę wyłożyć papierem do pieczenia (jeśli mamy sylikonową nie trzeba) i przełożyć ciasto - ja piekłam w dwóch foremkach jedna kwadratowa o wymiarach 30*30 i w małej okrągłej
- piec w piekarniku rozgrzanym do 160 st ok 35-45 min - tak naprawdę do suchego patyczka
- jeśli się da ciasto wyjąć i wystudzić
Smacznego !
Ciacho prezentuje się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuń