Sos grzybowy
Nie wiem jak jest u Was. Czy należycie do grupy osób, którzy lubią grzyby zbierać, ale nie jeść, czy też zbieracie i jecie. Mój R należy do tych pierwszych. Zbierać może. Ale jeść broń boże. Nie wiem dlaczego. Najważniejsze, że mamy swoje grzybki. Zbierane tylko takie znane, pod okiem grzybiarza z dziada pradziada :) Część grzybków ususzyłam, a z pozostałych zrobiłam sos. Wyszedł przepyszny, bo chyba najlepsze są najprostsze rozwiązania.
Składniki:
- cebula
- grzyby
- śmietana
- sól i pieprz do smaku
- woda
Przygotowanie:
- cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku
- dodać pokrojone grzyby i delikatnie podsmażyć
- zalać wodą tak aby przykryła nasze grzyby
- doprawić solą i pieprzem i gotować przez około 20 minut na delikatnym ogniu
- pod koniec gotowania dodać śmietanę
Podawać najlepiej z kaszą i ogórkiem kiszonym 😍 lub stosować jako bazę do kaszotto bo też pycha.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)