ciasto czekoladowe
Niedziela od zawsze kojarzy mi się z domowym ciastem. A teraz jak pytam się Młodej jakie ciasto robimy to odpowiedź zawsze jest ta sama: czekoladowe :) Nasz dom jest domem, w którym nawet czekolada potrafi się zepsuć - no może czekolady się nie psują tradycyjnie, ale jednak smak lekko się zmienia. Nie wiem jak to się stało, ale kinder czekoladki były w nadmiarze w szafce stąd ich wykorzystanie było konieczne.
Składniki:
- 80 g masła
- 150 g czekoladek kinder
- 2 jaja
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- masło i czekoladę rozpuścić na małym ogniu - ostudzić- Thermomix 3 min/ temp 30 st / obr 2
- następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać - Thermomix czas 1 min / obr 4-5
- przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia - u mnie była okrągła o średnicy 20 cm (ale ciasto uciekło podczas pieczenia więc polecam kwadratowa 25*25)
- pieczemy przez ok 45 min w piekarniku rozgrzanym do 175 st(lub do suchego patyczka)
Można polać polewą czekoladową, ale to już sobie podarowałam :)
Smacznego !
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńMimo, że nie piekę dużo to moją słabością są właśnie ciasta czekoladowe. Osiągnęłam swój ideał dzięki porado na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/ Ciasto wychodzi piękne za każdym razem, jest bardzo intensywne w smaku i bardzo wilgotne. Polecam zajrzeć!
OdpowiedzUsuń