rolada bezowa z owocami

Uwielbiamy bezy. I chyba pod każdą postacią je robiłyśmy w domu, a jednak nie - nie wiedziałam, jak zrobić z niej roladę. Beza sama w sobie jest wymagająca więc gdy zobaczyłam przepis w gazecie i do tego czas wypieku tego cuda to niecałe 30 min (czas oczekiwania na zjedzenie większy ;) ), wiedziałam że muszę ją zrobić. Do tego ukochane przez nas borówki i maliny i deser jak marzenie.




Składniki:
  • 4 duże schłodzone białka
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka octu
krem
  • 500 ml śmietanki 
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki soku malinowego lub wiśniowego
  • 250 g borówek i malin

Przygotowanie:
  • w misce ubić białka na sztywną pianę 
  • ubijając nadal dodawać po łyżce cukru
  • pod koniec ubijania (gdy zabraknie cukru ;) ) dodać mąkę kukurydzianą i ocet
  • masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarować po całości - tak aby wyszedł duży prostokąt
  • piec 5-10 min w piekarniku nagrzanym do 220 st, następnie zmniejsz temp do 140 st i piecz kolejne 15 min 
  • arkusz papieru posypać cukrem pudrem i na to wyłożyć bezę do góry dnem (czyli po prostu połóż bezę papierem do góry)
  • usunąć papier, na którym beza się piekła i pozostawić do ostygnięcia
  • żelatynę zalać odrobiną wody i dokładnie wymieszać
  • sok podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę - pozostawić do przestudzenia
  • zimną kremówkę ubić na sztywno, na końcu dodać rozpuszczoną w soku żelatynę
  • masę śmietanową rozsmarować na bezie 
  • posypać owocami 
  • ciasto zrolować i odstawić na min godzinę do lodówki





Smacznego !

Komentarze

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)