pieczona jesienna owsianka
Lubię owsianki. Jednak zazwyczaj robiłam je na zimno (słoikową) lub na ciepło (gotując). Teraz przeglądając stronę Ani Starmach zobaczyłam przepis na niebanalną owsiankę. Zmodyfikowałam ją pod siebie i swoje składniki i wyszła bardzo smaczna, pieczona jesienna owsianka ;)
Tak jak pisałam jabłka i gruszki zagościły bardziej w naszej kuchni na jesień, więc czas je wykorzystywać częściej.
Składniki:
na dwie porcje
- 200 ml mleka
- ok 1 szklanka płatków owsianych - u mnie górskie
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- 1 jajo
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżka babki jojowatej
- 1 łyżka pestek z dyni
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- mleko zagotować, przelać do miski
- dodać do niego płatki i odstawić na trochę, aż płatki napęcznieją
- do miski dodać pokrojone w kostkę jabłko i gruszkę i pozostałe składniki i dokładnie wymieszać
- owsiankę przełożyć do żaroodpornego naczynia, w którym będziemy piec owsiankę
- piec w temp 180 st przez ok 15-20 min
Owsianka jest przepyszna. Jak za zwykła owsianką Miśka może nie przepada za bardzo, tak tą co chwila podjada :) może sekret tkwi w tym, że płatki są mięciutkie i do tego jeszcze owoce pieczone - nie wiem, ale cieszę się niezmiernie.
Miśka nie mogła się już doczekać :)
Smacznego !
Uwielbiam pieczoną owsiankę :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - jedzrosliny.blogspot.com
Ja od teraz też 😊
Usuńuwielbiam takie śniadania !
OdpowiedzUsuń:)
Usuń