przetwory - sok z czarnej porzeczki

Kolejna porcja przetworów. Nie samym dżemem człowiek żyć będzie. Na okres jesienno zimowy - tak tak, on kiedyś nadejdzie ;) - przygotowałam do słoiczków sok z czarnej porzeczki. W związku z niesamowitymi jej właściwościami będziemy się wzmacniać sokami. Soki robi się bardzo prosto więc polecam bardzo :)


Składniki:
  • czarna porzeczka - ok 1 kg
  • cukier/stewia - ok 1 łyżka na kg
  • woda


Przygotowanie:
  • porzeczkę szypułkujemy i myjemy dokładnie
  • przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem/stewią
  • odkładamy na chwilę tak żeby porzeczka puściła sok
  • podlewamy wodą - tak aby woda dokładnie przykryła owoce
  • gotujemy przez ok 20 min - dajmy oddać smak i kolor porzeczkom 

  • są dwie możliwości 
    • sok od razu przelewamy do butelek/słoików - z owoców robimy dżem -> nie mamy wtedy fruwających farfoclów ;) 
    • miksujemy (lub ubijamy tłuczkiem) owoce z wodą - następnie przecieramy przez sito
  • przelewając gorący sok do butelek/słoików, zamykamy, odwracamy i odstawiamy najlepiej czekając do dnia następnego 
Następnie w sezonie jesiennym delektujemy się sokiem :) Ja w zimne poranki szczególnie lubię odrobinę soku z ciepłą wodą - polecam.

Ale na razie jest lato - więc zimny sok z lodówki lub z lodem jest idealny :D 





Smacznego a w zasadzie na zdrowie :)

Komentarze

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)