przetwory - kompot z truskawek

Jak zobaczyłam dzisiaj na placu truskawki za 6 zł /kg to od razu kupiłam 2 kg :) Część przerobiłam na kompot, część zamroziłam a część będzie skonsumowana na bieżąco :)





Składniki:
truskawki - u mnie zeszło chyba 1,5 kg
cukier - dałam brązowy i biały
woda

Przygotowanie:
Truskawki myjemy i wycinamy szypułki :) wkładamy do słoików, dodajemy po łyżce cukru na słoik i zalewamy wodą (powinnam dać więcej wody ale to będzie następnym razem - teraz dałam tak 2/3 wody). Zakręcamy i pasteryzujemy ok 20 minut. 
Pozostaje nam już tylko smakować zimą :)





ps. na razie zrobiłam tylko 6 słoiczków i zastanawiam się czy jeszcze dorobić kilka .... tym bardziej że słoiki się znalazły :)

Smacznego !

Komentarze

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)