chlebek - bułeczka
Jak się można domyśleć jak chleb to znaczy przepis z mojetworyprzetwory.
Dzisiaj czas na bułeczkę - chociaż u mnie zrobiłam i jako długą bułkę i jako chlebek :)
Dzisiaj czas na bułeczkę - chociaż u mnie zrobiłam i jako długą bułkę i jako chlebek :)
wszystko podaję za Ewą, ponieważ robiłam krok po kroku jak kazała ;)
Składniki:
- 25 g drożdży świeżych
- 2 szklanki letniej wody
- 1 łyżka oleju
- 2,5 łyżeczki soli
- 5 szklanek mąki pszennej
- zrobić rozczyn - do dużej miski rozkruszam drożdże, posypuję 4-5 łyżkami mąki, dodaję pół szklanki letniej wody, mieszam, przykrywam, odstawiam na 15 minut
- po tym czasie dodaję resztę wody, olej, sól, dokładnie mieszam, żeby wszystko sie połączyło a sól rozpuściła
- dodaję mąką i wyrabiam gładkie ciasto, zostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę
- po tym czasie na podsypanej mąką stolnicy wyrabiam ciasto jeszcze chwilę i dzielę na 3 części - jak trzeba to podsypuję mąką
- każdą z części formuję w wałki długie na szerokość blachy piekarnikowej
- układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiam do podrośnięcia na 40 minut
- nacinam bagietki i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 250 stopni na około 15-18 minut
- aby skórka była chrupiąca, na ostatnie 3-4 minuty uchylam piekarnik
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)