schab w sosie cebulowym

Czasami zwykły schabowy nie wystarczy, czasami zwykły sos również nie wystarczy. A gdy sami nie wiemy co chcemy czasami najprostsze pomysły są najlepsze. Już kilka razy robiłam schab na cebuli. Tym razem schab i cebula również będą razem  jednak dodatek śmietany będzie górował nad tym towarzystwem. 



Składniki:
  • schab - kilka plastrów
  • 2 cebule - mogą być duże jeśli lubimy dużo cebuli 
  • mały kubeczek śmietany lub jogurtu (180 g)
  • przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • odrobina masła


Przygotowanie:
  • cebulę pokroić w piórka
  • schab oprószyć solą i pieprzem 
  • na dnie garnka rozpuścić odrobinę masła 
  • następnie poddusić cebulę
  • do już miękkiej ale nie przypieczonej cebuli dodać schab i odrobinę wody - dusić pod przykryciem do miękkości (ok 20 min)
  • pod koniec dodać śmietanę lub jogurt i dusić pod przykryciem 
  • doprawić ewentualnie dodatkowo gałką muszkatołową
Podawać z ryżem lub z ziemniakami.






Smacznego !

Komentarze

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)