babka piaskowa śmietankowa
Każdy nowy przepis na babkę uważam za bardzo ważny - nie wiem jak Wy, ale ja lubię poznawać nowe oblicza babek ;)
Dzisiaj przyjeżdża w odwiedziny do nas Mama R, więc coś na szybko do kawy jak najbardziej przydatne ;) Padło na babkę piaskową śmietankową - chociaż u nas śmietankowo waniliowa będzie.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska 1001 przepisów"
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 budynie śmietankowe - dałam waniliowe bo takie miałam
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 1/2 kostki margaryny lub masła (125 g)
- szklanka cukru pudru
- 1/2 szklanki śmietany
- mak - dodałam od siebie ;)
Przygotowanie:
- do utartego na puch masła/margaryny z cukrem pudrem dodajemy cały czas ucierając po jednym żółtku
- gdy składniki się połączą, wlewamy w mniejszych ilościach śmietanę nadal ucierając
- następnie dodajemy przesiane przez sitko obie mąki, budynie i proszek do pieczenia
- ciasto wyrabiamy ok 8 min
- pod koniec dodajemy pianę ubitą z białek i lekko ale dokładnie łączymy z ciastem
- przekładamy do keksówki - jeśli nie mamy silikonowej pamiętajmy o wytłuszczeniu formy i wysypaniu np kaszą manną
- pieczemy ok 45 min w temp 160 st
- chłodzimy przez ok 10 min i dekorujemy cukrem pudrem
na Thermomix - ja swoją babkę robiłam Thermomixem
- do naczynia miksującego wkładamy motylek
- ucieramy na puch masło/margarynę i cukier puder - czas 10 s/ obr 4-5
- dodajemy żółtka - czas ok 5 s/obr 4-5
- dodajemy śmietanę - czas ok 4 s/obr 4-5
- dodajemy mąki, budynie i proszek - czas 3 min / obr 3-4
- dodajemy pianę ubitą z białek - czas 20 s / obr 1-2
reszta tak jak tradycyjnie :)
Smacznego !
Wygląda na taką mięciutką... :)
OdpowiedzUsuńshariankoweleben.wordpress.com