chleb szwajcarski
Powracam do swojskiego pieczenia własnego chleba. Na razie zaczynam znowu z drożdżami - na zakwas przyjdzie jeszcze pora. Jakoś muszę do niego "dorosnąć" ;)
Dzisiaj przyszedł czas na dwa wypieki. Jeden sprawdzony - przepis znajdziecie tutaj. A drugi jak ujrzałam na różnych stronach wiedziałam, że muszę go upiec. Z przepisu skorzystałam jednak ze strony Maryny w kuchni :)
Składniki:
Dzisiaj przyszedł czas na dwa wypieki. Jeden sprawdzony - przepis znajdziecie tutaj. A drugi jak ujrzałam na różnych stronach wiedziałam, że muszę go upiec. Z przepisu skorzystałam jednak ze strony Maryny w kuchni :)
Składniki:
- 600 g mąki
- 370 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki suchych drożdży (czyli torebka 7 g lub 20 g świeżych)
Przygotowanie:
na Thermomix
- w naczyniu podgrzać wodę z drożdżami - czas 2 min/37st/poz. Interwał
- dodać pozostałe składniki i wyrobić - czas 4 min / poz. Interwał
- ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1h do wyrośnięcia
- następnie uderzamy ciasto pięścią żeby odpowietrzyć
- przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i formujemy bochenek
- układamy go na posypanym mąką papierze do pieczenia (tak dużym abym można było swobodnie wyciągnąć później chleb)
- odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 h
- pół godziny przed końcem czasu wkładamy naczynie żaroodporne razem z przykrywką do mocno nagrzanego piekarnika (proponowana maksymalna temperatura)
- gdy chleb wyrośnie oprószamy go mąką i nacinamy nożem
- układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika
- zmniejszamy temp do 220 stopni i pieczemy 30 minut
- po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy kolejne 15 minut w temp 190 st
- po upieczeniu chleb studzimy na kratce ok godziny
tradycyjną metodą wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto :)
Lena dziękuję :)
OdpowiedzUsuńtak też smakuje :)