chleb szwajcarski

Powracam do swojskiego pieczenia własnego chleba. Na razie zaczynam znowu z drożdżami - na zakwas przyjdzie jeszcze pora. Jakoś muszę do niego "dorosnąć" ;)
Dzisiaj przyszedł czas na dwa wypieki. Jeden sprawdzony - przepis znajdziecie tutaj. A drugi jak ujrzałam na różnych stronach wiedziałam, że muszę go upiec. Z przepisu skorzystałam jednak ze strony Maryny w kuchni :)




Składniki:

  • 600 g mąki
  • 370 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (czyli torebka 7 g  lub 20 g świeżych)
Przygotowanie:
na Thermomix
  • w naczyniu podgrzać wodę z drożdżami - czas 2 min/37st/poz. Interwał
  • dodać pozostałe składniki i wyrobić - czas 4 min / poz. Interwał
  • ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1h do wyrośnięcia
  • następnie uderzamy ciasto pięścią żeby odpowietrzyć
  • przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i formujemy bochenek
  • układamy go na posypanym mąką papierze do pieczenia (tak dużym abym można było swobodnie wyciągnąć później chleb) 
  • odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 h
  • pół godziny przed końcem czasu wkładamy naczynie żaroodporne razem z przykrywką do mocno nagrzanego piekarnika (proponowana maksymalna temperatura)
  • gdy chleb wyrośnie oprószamy go mąką i nacinamy nożem 
  • układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika
  • zmniejszamy temp do 220 stopni i pieczemy 30 minut
  • po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy kolejne 15 minut w temp 190 st
  • po upieczeniu chleb studzimy na kratce ok godziny

tradycyjną metodą wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto :) 









Chleb wyszedł przepyszny ! Już wiem, że nie robiłam go po raz ostatni :) 





Smacznego ! 

Komentarze

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)