zupa dnia - barszcz czerwony z ziemniakami

We Wrocławiu nareszcie można oddychać - tak tak od dwóch dni pada :) już nie pamiętam kiedy cieszyłam się tak z padającego  deszczu ;)

Otrzymałam za to kolejną porcję warzyw z działki. 
Tym razem buraki były duże, więc postanowiłam ugotować najzwyklejszą, ale i przepyszną zupę - barszcz. Ale nie tradycyjnie jako wywar (do krokietów np) tylko trochę inaczej.



Składniki:
  • mały seler (plus liście)
  • dwie marchewki
  • pietruszka
  • kawałek pora
  • kilka ziemniaków
  • kilka buraków
  • pierś z kurczaka 
  • ziele angielskie
  • pieprz w kulkach
  • liść laurowy
  • "Jarzynka" - jaką lubicie czy robicie (może być sól i pieprz) 
  • odrobina octu
  • może być pół butelki koncentratu buraczanego 
  • śmietana lub jogurt do zabielenia
  • no i oczywiście woda
Przygotowanie:
  • wszystkie warzywa pokroić w kostkę (tak mamy pewność, że wszystkie warzywa zostaną przez wszystkich zjedzone ;) ) 
  • do garnka nalać wody, umyte i pokrojone w paski piersi z kurczaka, ziele, pieprz i liść laurowy, "Jarzynka" - przygotować szybki wywar (ok 10 - 15 min) 
  • następnie dodać wszystkie warzywa z odrobiną octu (plus jeśli chcemy koncentratem buraczanym)  - zagotować przez ok 25 - 30 min, tak aby warzywa zmiękły 
  • pod koniec gotowania zabielić 


Smacznego !

ps. uważajcie na śmietanę - czasami się dzieją cuda ;) 

Komentarze

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)