zupa dnia - barszcz czerwony z ziemniakami
We Wrocławiu nareszcie można oddychać - tak tak od dwóch dni pada :) już nie pamiętam kiedy cieszyłam się tak z padającego deszczu ;)
Otrzymałam za to kolejną porcję warzyw z działki.
Tym razem buraki były duże, więc postanowiłam ugotować najzwyklejszą, ale i przepyszną zupę - barszcz. Ale nie tradycyjnie jako wywar (do krokietów np) tylko trochę inaczej.
Składniki:
- mały seler (plus liście)
- dwie marchewki
- pietruszka
- kawałek pora
- kilka ziemniaków
- kilka buraków
- pierś z kurczaka
- ziele angielskie
- pieprz w kulkach
- liść laurowy
- "Jarzynka" - jaką lubicie czy robicie (może być sól i pieprz)
- odrobina octu
- może być pół butelki koncentratu buraczanego
- śmietana lub jogurt do zabielenia
- no i oczywiście woda
Przygotowanie:
- wszystkie warzywa pokroić w kostkę (tak mamy pewność, że wszystkie warzywa zostaną przez wszystkich zjedzone ;) )
- do garnka nalać wody, umyte i pokrojone w paski piersi z kurczaka, ziele, pieprz i liść laurowy, "Jarzynka" - przygotować szybki wywar (ok 10 - 15 min)
- następnie dodać wszystkie warzywa z odrobiną octu (plus jeśli chcemy koncentratem buraczanym) - zagotować przez ok 25 - 30 min, tak aby warzywa zmiękły
- pod koniec gotowania zabielić
Smacznego !
ps. uważajcie na śmietanę - czasami się dzieją cuda ;)
Kamila polecam :)
OdpowiedzUsuń