ciasto czekoladowe Multicooker

W piątek dostałam od koleżanki na przetestowanie Multicookera. Powiedziała mi, że Ona próbowała już zrobić ciasto ale nie wyszło. No i nic mi nie pozostało tylko testować ile się da aby sprawdzić to cudo.

Na pierwszy ogień poszło ciasto czekoladowe.
Przepis pochodzi z książki załączonej do urządzenia.



Składniki:
  • 4 średnie jaja
  • 225g cukru pudru
  • 75 g masła
  • 160 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g orzechów włoskich - nie miałam nie dałam ;)
Przygotowanie:
  • do miski wbić jaja, dodać cukier i ubijać do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
  • dodać masło i nadal miksować 
  • dodać mąkę i proszek do pieczenia - wymieszać
  • czekoladę rozpuścić - wymieszać 
  • dodać orzechy - wymieszać
  • natłuścić dno misy urządzenia, wlać masę, wyrównać i zamknąć pokrywę
  • nacisnąć przycisk MENU - wybrać program BAKE
  • przy pomocy przycisku TEMPERATURE wybrać temp 180 st
  • nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 45 min  - nacisnąć START
  • kiedy program dobiegnie końca, urządzenie automatycznie przejdzie na funkcję trzymania ciepła KEEP WARM
  • po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu
  • pozostawić ciasto w urządzeniu do ostygnięcia
moje spostrzeżenia - robiłam dokładnie wsio zgodnie z instrukcją i:
  • ciasto na spodzie się  przypaliło ;)
  • było jak dla mnie z tych suchych ... ale musiało być dobre bo szwagier zjadł całe ;)



Smacznego !

Komentarze

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)